Vauvan suoliston kehitys

Suoliston merkitys ihmiselle on muutaman kuluneen vuosikymmenen aikana auennut aivan uudella tavalla. Nykyään tiedämme esimerkiksi, että suolistossa majailee valtaosa (n. 70 %) puolustusjärjestelmän soluista, suolisto tuottaa valtavan määrän erilaisia hormoneja ja välittäjäaineita sekä on vahvasti yhteydessä myös aivojen hyvinvointiin esimerkiksi hermoston välityksellä.

Ihminen saa alkunsa kahdesta sukusolusta, joista kohdun suojissa kasvaa ainutlaatuinen yksilö. Meillä jokaisella on omien solujemme lisäksi elimistössämme valtava määrä ulkopuolista elämää mikrobiston muodossa. Itseasiassa voisi sanoa, että olemme käveleviä kasvatusalustoja ja valtavan mikrobipopulaation ympäröimiä. Tämä populaatio koostuu bakteereista, viruksista, sienistä ja hiivoista ja eniten niitä asuu suoliston kätköissä. Tässä yhdyskunnassa on enemmän geneettistä materiaalia kuin meissä itsessämme on!


Mitkä tekijät suolistoon vaikuttavat?

 

Ei siis ole yhdentekevää millainen mikrobisto meillä on, sillä tämä mikrobisto voi olla joko terveyttämme merkittävästi edistävä tai sairauksien aiheuttaja. Länsimaissa mikrobiston monipuolisuus on ROMAHTANUT viimeisten vuosikymmenten aikana ja väistämättä ravinnon yksipuolisuus, kuidunpuute, antibiootit ja esimerkiksi luontoyhteyden puute ovat tämän köyhtymisen taustalla. Ongelmat suolistossa näkyvät todennäköisesti esimerkiksi autoimmuunisairauksien (astma, nivelreuma jne), suolistosairauksien kuin neuropsykiatristenkin sairauksien lisääntymisenä.

 

Vauvan suoliston kehitys alkaa jo sikiöaikana ja jatkuu kiivaana muutaman ensimmäisen elinvuoden aikana. Aikuisen suolistoa lapsen mikrobisto alkaa muistuttamaan noin 3-4 -vuotiaana. Vauva-ajan suoliston kehityksellä voidaan lisätä lapsen terveyttä läpi koko hänen elämänsä!

 

”Tärkeää on muistaa, että suoliston hyvinvointia voidaan parantaa aina ja hyvin nopeastikin.”

Step 1. Sikiöaika

Pitkään ajateltiin, että suoliston mikrobiston kehitys saisi alkusysäyksen vasta syntymän yhteydessä. Viime aikaiset tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että suoliston kypsyminen alkaa jo sikiöaikana. Prosessi on aika mieletön, mutta pidetään todennäköisenä, että odottavan äidin puolustusjärjestelmän solut kuljettaisivat vauvaan mikrobeja (lähinnä kuolleita bakteereja ja bakteerien osia). Nämä mikrobit ovat tyypillisesti peräisin äidin suolistosta ja suusta.

 

Vinkit vauvan suoliston kehityksen tukemiseen raskausaikana


 • Suun ja hammasterveyden huolehtiminen -> käy hammastarkastuksessa, hampaidenpesu, happohyökkäykset, ravinto mm. sokeri
 • Lisää ruokavalioon mahdollisimman monipuolisesti kasvikunnan kuituja; täysjyvä (ruis, kvinoa, spelt, kaura, tattari), kasvikset, ehdottomasti kotimaiset marjat. Lisäksi laadukkaat rasvat eli kylmäpuristetut kasviöljyt kuten oliivi, camelina, rypsi tai seesam ovat suolistolle tärkeitä
 • Vähennä ruokavaliosta lisätty sokeri, valkojauhotuotteet, prosessoitu ravinto -> Ei dieettejä!
 • Tarvittaessa voi turvallisesti käyttää kuitulisää esimerkiksi pieniä määriä psylliumia tai omaa uutta suosikkiani akaasiakuitua
 • Stressinhallinta raskausaikana on tärkeää äidille, mutta myös vauvan suoliston kehitykselle <3
 • Liiku mahdollisuuksien mukaan raskaana, kävely tekee hyvää myös suolistolle

Step 2. Syntymätapa

Synnytys on erittäin merkittävä suoliston kehitykseen vaikuttava tekijä. Alateitse ja sektiolla syntyvän vauvan suolistomikrobistojen koostumuksessa on merkittäviä eroja.

Synnyttäminen on yksi elämän luonnollisimmista asioista, johon on viimeisten vuosikymmenten aikana tullut mukaan runsaasti lääketieteellisiä elementtejä. Sektio on hieno keksintö ja säästää ihmishenkiä, mutta mikäli mitään estettä luonnolliselle synnytykselle ei ole siihen kannattaa pyrkiä mm. vauvan suoliston kehityksen vuoksi.

 

Kuinka valmistautua synnytykseen?

 

 • Hankkia tietoa normaalista synnytyksen kulusta
 • Opetella itselle sopivia rentoutumiskeinoja; hengitys, rentoutusharjoitukset ja esimerkiksi kevytkosketushieronta, liikkeet ja asennot
 • Kokeile erilaisia elementtejä kuten vettä tai lämpöä rentoutumiseen
 • Kiinnittää huomiota vauvan asentoon kohdussa -> omat istuma-asennot, lantion asento jne -> Baby Spinning
 • Omaan kehoon ja vauvaan tutustuminen
 • Toivelistan tekeminen synnytystä varten

Yksinkertaisimmillaan synnytyksessä tärkeintä on rentous, rauha ja luottaminen omaan kehoon. Synnytyskuplaan päässeen synnyttäjän elimistössä tapahtuu hurja ilotulitus, jossa erittyy valtavasti mm. oksitosiinia ja voimakkaita luonnon omia kipulääkkeitä endorfiineja. Synnytyksen aikana vauvaan siirtyy myös runsaasti bakteereja varsinkin kun kohdunsuu on lähtenyt aukeamaan.

Pelko, jännitys ja stressi sen sijaan häiritsevät tätä luonnollista prosessia ja hidastavat synnytyksen etenemistä ja tekevät siitä huomattavasti raskaamman kokemuksen. Synnytykseen tulee siis valmistautua! Jos tuntuu, että omat voimavarat eivät tähän riitä koulutetun doulan hankkiminen on hyvä idea.

Uudessa suomalaisessa pienessä kokeellisessa tutkimuksessa vastasyntyneelle vauvalle annettiin muutamien grammojen annos äidin ulostetta. Tämän jälkeen vauvan mikrobistoa verrattiin sektiolla ja alateitse syntyneiden vauvojen mikrobistoon ja huomattiin, että se muistutti vahvasti alateitse syntyneiden vauvojen mikrobistoa. Tämä täydentää ajatusta vauvan kontaktoitumisesta emättimen mikrobien kanssa.

Sen sijaan aiemmin on tutkittu, että sektiolla syntyneiden vauvojen suoliston ensimmäisenä asuttaa yleensä hoitajien ihon ja sairaalaympäristön mikrobit. Vastasyntynyttä kannattaakin pitää vanhempien suorassa ihokontaktissa mahdollisimman paljon välittömästi syntymän jälkeen. Ihokontaktilla on lukuisia hyötyjä vauvalle ja se esimerkiksi tukee vauvan luontaista imemisentarvetta.

Mikäli vauva syntyy sektiolla on erityisen tärkeää tukea suoliston kehitystä elämän alkutaipaleella. Probiootin käyttö voisi olla yksi tällainen tekijä. Vauvalle sopivassa valmisteessa on ainakin bifidobakteereja, mutta mahdollisesti myös lactobacillus -kannan bakteereja.

Step 3. Ravinto ja ympäristö

 

Vastasyntyneelle vauvalle ravinto on erittäin tärkeää ja ohjailee kasvua sekä kehitystä vahvasti. Lisäksi ravinto on myös lohtua ja läheisyyttä eli ruokailutilanteisiin kannattaakin panostaa kaikella rakkaudella tapahtuipa se rinnasta tai pullosta.

 

Rintamaito sisältää lukuisia yhdisteitä, jotka tukevat vauvan suoliston kehitystä


 • Bakteereja
 • Vasta-aineita
 • Laktoferriiniä
 • Erilaisia entsyymejä mm. ravintoa pilkkovia ja imeytymistä helpottavia
 • Oligosakkarideja (prebioottisia suoliston kehitystä tukevia kuituja)

Onnistunut imetys ei ole itsestäänselvyys. Myös imetyksestä kannattaa hankkia tietoa jo etukäteen ja rauhoittaa elämä synnytyksen jälkeen vauvaan tutustumiseen ja imetyksen aloittamiseen. Tuen pyytäminen on tärkeää, sillä stressi ja pelko ovat jälleen vastavoimia prolaktiinin ja serotoniinin (imetyshormonit) luonnolliselle eritykselle. Vauva hyötyy jo pienestäkin määrästä äidinmaitoa ja osittaisimetyskin on erittäin tärkeää vauvan kannalta.

Rintamaitoa saavan vauvan suoliston kuhisee hyviä bifido- ja lactobacillusbakteereja. Sektiolla syntyneiden vauvojen suolistossa esiintyy enemmän haitallisia Clostridium difficile ja E. coli bakteereja kuin rintaruokittujen. Korvikeruokitun vauvan suolistoa voitaisiin tukea tarvittaessa probioottisella valmisteella (josta olisi hyvä löytyä ainakin bifidoja). Nykyään osaan korvikkeista on myös lisätty prebioottisia yhdisteitä tukemaan suoliston kehitystä.

Tärkeää on muistaa, että vauvan syntyessä suoliston limakalvo on epäkypsä ja limakalvon solujen väliset tiiviit liitokset eivät ole valmiita. Sen vuoksi vauvan ravinnon tulee olla mahdollisimman helposti sulavaa ja ravintorikasta ja nisäkäsvauvojen tärkeintä ravintoa on maito kautta eläinkunnan. Limakalvon kypsyessä vauvan valmius kiinteälle ravinnolle kasvaa ja suositus onkin, että kiinteä ravinto aloitettaisiin aikaisintaan 4 kuukauden iässä.

 

Ravinnon lisäksi elinympäristön tekijät vaikuttavat vauvan suoliston kehitykseen ja näihin kannattaa ehdottomasti kiinnittää huomiota

 


 • Antibiootit ovat suolistolle haitallisia kaikissa elämän vaiheissa -> käyttötarpeen harkinta (esimerkiksi lapsella korvatulehdukset), sopivan valmisteen ja kuurin keston neuvottelu lääkärin kanssa lisäksi tukihoito kuurin ajaksi ja suoliston tukeminen esimerkiksi puhtaalla ravinnolla kuurin aikana ja jälkeen
 • Puhdistus- ja desinfiointiaineet: vauvan ihoa ei kannata pestä voimakkailla pesuainella ja kotona lattiat, lelut yms ei voimakkaita pesuaineita! Hengitysilman saasteilta suojautuminen tarvittaessa esim. liikenne tai tupakansavu
 • Ympäristön harmittoman mikrobit ovat hyödyllisiä -> luonnossa liikkuminen, maassa mönkiminen
 • Perheenjäsenten mikrobistot muistuttavat aina hieman toisiaan ja jokaisen on hyvä vaalia omaa mikrobipopulaatiotaan. Oman lisänsä tähän tuovat lemmikit, jotka rikastuttavat ihmisen mikrobistoa omalta osaltaan
 • Stressi heikentää suoliston kehitystä ja läheisyys ja hoiva ovat myös vauvan suoliston kannalta tärkeitä
 • Hyvät mikrobit rakastavat liikettä ja vauvan liikkumista on hyvä tukea ensimmäisistä kuukausista lähtien


 

Opeta lapsi aistimaan ympäröivä luonto <3

Step 4. Kiinteä ravinto

Kun vauva alkaa siirtymään kiinteään ravintoon suoliston mikrobisto lähtee muistuttamaan enemmän ja enemmän aikuisen suolistoa. Vauvan kannalta on erittäin tärkeää aloittaa kiinteisiin ruokiin siirtyminen juuri hänen tahdissaan ja esimerkiksi ennenaikaisuus, infektiot tai muut sairaudet voivat olla syitä kun maitoruokintaa voisi jatkaa hieman pidempään. Kuitenkin siinä noin puolen vuoden iän jälkeen pieni maistelu yleensä tukee suoliston kehitystä ja samalla esimerkiksi puolustusjärjestelmän kehitystä.

 

Vinkit kiinteään ravintoon siirtymiseen


 • Liikkeelle kannattaa lähteä kasviksista ja tarjota niitä vauvalle kypsennettynä ja raakana esimerkkejä aloitukseen: porkkana, palsternakka, bataatti, kukkakaali, parsakaali
 • Kotimaiset marjat ja hedelmät kannattaa ottaa myös mukaan: mustikka, vadelma, puolukka, omena, päärynä, banaani
 • Ota heti mukaan hyviä rasvoja: kylmäpuristettu oliiviöljy, rypsiöljy tai camelinaöljy vajaan teelusikallisen mitalla vauvan ruokaan. Kalaöljyvalmistetta voi perusterveelle vauvalle alkaa antamaan kun kiinteisiin on hieman totuteltu, sen sisältämät EPA ja DHA ovat esimerkiksi aivojen kehitykselle tärkeitä
 • Suosi myös vauvalla täysjyvää esimerkiksi puuron ja pastan muodossa, erilaiset vehnävellit ovat aikansa eläneet
 • Käytä proteiininlähteenä kalaa, vaaleaa lihaa ja pieniä määriä laadukasta punaista lihaa (nauta, riista, lammas). Muista myös esimerkiksi punainen linssi, jonka voi hyvin 6-7 kuukauden iässä ottaa mukaan. Vihreät pavut ovat ainakin omien lasten ehdoton lemppari!
 • Vauva tarvitsee ravinnon lisäksi D-vitamiinia ravintolisänä
 • Kiinnitä huomiota ravinnon steriiliyteen ja prosessoimattomuuteen. Kaupan soseita voi hyvin käyttää esimerkiksi reissuissa, mutta kotona on helppo pyöräyttää smoothie vaikka koko perheelle tuoreista hedelmistä ja marjoista. Pakastaminen esimerkiksi jääpalamuotin avulla on näppärä tapa säilöä vauvan aterioita.

 

Mielestäni vauvan kehityksen kannalta optimaalista voisi olla yhdistää sose- ja sormiruokailuja. Soseiden sulattaminen on helpompaa vauvan ruuansulatukselle kuin pureskelemattomien ruokakimpaleiden, joita helposti hampaaton vauva nielee.

 

Ota ensin muutama ruoka-aineita kokeiluun ja lähde täydentämään vauvan ruokavaliota. Rohkeus ja monipuolisuus ovat valttia, sillä hyvin yksipuolinen ruokavalio voi altistaa yliherkkyyksien tai jopa allergioiden synnylle.

 

Kun vauvan on jo totutellut kiinteään ravintoon voi hänenkin ruokavaliotaan monipuolistaa fermentoiduilla eli maitohappokäytetyillä elintarvikkeilla eli esimerkiksi fermentoidulla kasvisjuomalla tai pienellä määrällä hapankaalia. Maitotuotteiden sopivuus kannattaa miettiä yksilöllisesti ja suosia hapanmaitotuotteita myös vauvalla.

Imetys tukee vauvaa erityisesti ensimmäisen elivuoden aikana, mutta sitä kannattaa ehdottomasti jatkaa niin kauan kun se kummastakin osapuolesta tuntuu hyvälle.

Lopuksi

 

Kannattaa muistaa, että suoliston hyvinvoinnissa on kyse tasapainosta ja muutokset suolistossa voivat näkyä jo muutamassa päivässä!

Jos vauva kärsii esimerkiksi allergioista, runsaasti infektioista, suvussa on paljon autoimmuunisairauksia tai vauvalla on muita erityistarpeita voi olla tarpeen laatia yksilöllinen suunnitelma suoliston tukemiseksi.

Kaikki pienet ja isommat asiakkaat ovat tervetulleita ravintovalmennukseen <3

 

Rakkaudella,

 

Eeva

P.S. Löydät minut somesta nimellä Voimahyvinvointi!