Terveelliset raakakakut kesän herkutteluun

Raakakakku on helppo ja terveellinen vaihtoehto niin arkeen kuin juhlaan. Mikään pikaleivos tämä ei ole, mutta valmistuttuaan raakakakut säilyvät erinomaisesti pakastimessa. Sieltä niitä voi rauhallisesti sulatella tarpeen mukaan. Tätä reseptiä pystyy muokkaamaan loputtomasti oman maun ja tarpeiden mukaan. Maustamiseen käyvät hyvin niin marjat kuin hedelmät. Myös esimerkiksi suklaa, minttu, raparperi tai vanilja ovat loistavia makuja kakkuihin.

Näiden kuvien leivokset olivat tarjolla tyttäremme ristiäisissä ja tuntuivat uppoavan juhlijoihin jopa paremmin kuin pitopalvelun sokerihuurretut pikkuleivät. Aidot maut vetävät puoleensa!

Raakakakuissa mitään ravintoaineita ei ole tuhottu kypsentämällä ja pähkinöiden terveellisyyttä on lisätty liottamalla. Liottaminen nimittäin aktivoi pähkinässä luonnostaan olevat entsyymit ja toisaalta irrottaa antiravinteita. Muista aina huuhdella liotusvesi pois äläkä käytä sitä mihinkään.

Leivokset on tehty tavalliseen suorakulman muotoiseen leipävuokaan (9 x 25 cm) ja yhdestä vuoasta saa 12 palaa. Vaihtoehtoisesti voit tehdä leivokset myös tavalliseen piirakkavuokaan (halk. 24 m)

Voit käyttää täytteeseen niin tuoreita kuin pakastettuja marjoja, suloisimman maut saat tuoreista marjoista.

 

Ja hei! Nämä kakut ovat gluteenittomia, sokerittomia, maidottomia, vegaaneja.

RAAKALEIVOS KUNINGATAR

 

Pohja

1 1/2 dl manteleita
10 taatelia
1/2 dl kaurahiutaleita
1/2 dl neitsytkookosöljyä

Täyte

3 dl cashewpähkinöitä
3 rkl hunajaa
1 1/2 dl neitsytkookosöljyä
1 tl vaniljauutetta
2 dl vadelmia
1 dl mustikoita

RAAKALEIVOS MANSIKKA

 

Pohja

1 1/2 dl pekaanipähkinöitä
10 taatelia
1/2 dl raakakaakaojauhetta
1/2 dl neitsytkookosöljyä

Täyte

3 dl cashewpähkinöitä
steviatippoja maun mukaan (5 kpl?)
1 dl neitsytkookosöljyä
1 tl vaniljauutetta
2,5 dl mansikoita

RAAKALEIVOS TYRNI

 

Pohja

1 1/2 dl manteleita
10 taatelia
1/2 dl raakakaakaojauhetta
1/2 dl neitsytkookosöljyä

Täyte

3 dl liotettuja cashewpähkinöitä
3 rkl hunajaa
1 dl neitsytkookosöljyä
1 banaani
3/4 dl tyrnimarjoja

Ohje

 

Kaikki kakut valmistuvat samalla ohjeella.

Vuoraa vuoka leivinpaperilla / kelmulla. Hienonna 1 h liotetut pohjan mantelit / pähkinät tehosekoittimella. Siirrä loput pohja-ainekset blenderiin ja tee tasainen massa. Painele seos vuoan pohjalle. Käytä levittämiseen kostutettuja sormia jos taikina tuntuu liian tahmaiselle. Aseta vuoka pakastimeen siksi aikaa kun valmistat täytteen.

Huuhtele ja hienonna 2-3 h (tai yön yli) liotetut cashewpähkinät blenderissä. Saat taikinasta silkkistä kun annat koneen käydä hetken aikaa. Lisää muut täytteen ainekset. Maista ja lisää tarvittaessa makeutusta.

Kaada täyte vuokaan ja anna kakun jähmettyä jääkaapissa vähintään 3 h. (pakastimessa jähmettyminen tapahtuu nopeammin) Irrota kakku vuoasta varovasti ja leikkaa sopivan kokoisiksi paloiksi.

Leivokset säilyvät jääkaapissa muutamia vuorokausia, pidempi säilytys pakastimessa.

Ihanaa kesää ja satokauden odottelua.

Rakkaudella,

Eeva