Selätä kevätväsymys

Aurinko valaisee ja lämmittää, luonto herää uuteen kevääseen. Miksi olen väsynyt ja saamaton vaikka kaiken järjen mukaan minun tulisi olla energiaa täynnä? Kevätväsymys on yllättävän yleinen vaiva monelle ja varsinkin tänä keväänä ovat monet asiakkaani painineet sen kanssa.

Taustalla keväisin koetussa väsymyksessä on yleensä vuorokausirytmin häiriintyminen, joka voi johtaa juurensa hyvin moneen epätasapainotilaan elimistössä.

Mitä voisit tehdä jaksaaksesi paremmin?


Lepää ja palaudu

Valon määrä lisääntyy runsaasti kevään aikana ja erityisesti illat pidentyvät jolloin nukkumaanmenon aika saattaa viivästyä. Oman lisänsä tähän tuo myös kesäaikaan siirtyminen. Melatoniinin normaaliin tuotanto häiriintyy, sillä nimenomaan pimeä aktivoi erityksen.

Nukahtamista ja nukkumista voi parantaa monilla pienillä muutoksilla, alla vinkkejä levon lisäämiseen.

 • Hanki pimennysverhot makuuhuoneeseen!
 • Suosi sänkymateriaaleissa luonnollisia materiaaleja. Meidän perheessä on nukuttu nyt reilu vuosi kotimaisen Villa & Peite valmistajan luonnonmateriaalipatjalla ja merinovillaisella peitteellä. Toimii!
 • Nukkua kannattaa ilman vaatteita ja rauhattomalle nukkujalle voi tuoda apua painopeitto
 • Sopivan asennon löytämisessä voi kokeilla vartalotyynyä. Terveyden kannalta parhaimmat nukkuma-asennot ovat selällään ja vasemmalla kyljellä nukkuminen. Nämä asennot kuormittavat vähiten sisäelimiä.
 • Huolehdi riittävästä ilmanvaihdosta ja lämpötilasta. Nukkumiselle sopiva lämpötila on 18-22 astetta.
 • Uni-valverytmin korjaamiseen voit käyttää myös kuurina melatoniinia 1-2 mg annoksella noin 1 h ennen nukkumaanmenoa.

Muista myös hieronta ja neurosonic palautumisen ja rentoutumisen tukena!

Stressaa vähemmän

Aloitetaan ajankohtaisella, tuolla kaikkien huulilla olevalla koronalla. Kuinka voisi olla ettei huoli taloudesta, terveydestä, yhteiskunnasta ja koko maailmasta vaikuttaisi vireyteemme. Viikonloppuisin ja iltaisin kannattaakin sulkea itsensä mahdollisuuksien mukaan uutisilta television ja kännykän muodossa ja keskittyä rauhoittumaan.

Autonomisen hermoston tasapainoisuus on erittäin tärkeää hyvinvoinnille. Mikäli olemme jatkuvasti ”taistele tai pakene”- moodissa emme palaudu, ruuansulatus toimii huonosti, syke on jatkuvasti koholla, sokeriaineenvaihdunta heikentyy – lista on loputon!

Emme voi täysin stressiltä suojautua – eikä meidän kuulukaan. Stressihormoni kortisoli kuuluu elämään ja sopivissa määrin tekee meistä tehokkaita. Jos sitä on liikaa ja liian kauan alkaa homma kääntyä päälaelleen.

Liikunta mielelle

Liiku ja ulkoile, vältä kuitenkin liian raskasta liikuntaa klo 18 jälkeen. Muutoin hankaloita elimistön rauhoittumista ennen nukkumaanmenoa. Reipas kävely raittiissa ulkoilmassa on aina hyvä vaihtoehto!

Luonto toimiikin meidän kaikkien ilmaisena terapeuttina. Jo 5 minuuttia metsässä vähentää stressiä lyhytaikaisesti ja muutaman tunnin annoksella boostaat jo puolustuskykyäsi. Luonnonhelmaan kannattaa siis mennä mahdollisimman usein.

Seuraavan kerran metsässä liikkuessasi pysähdy ja kokeile neliöhengitystä. Se on helppo, jopa tällaiselle ikistressaajalle kuin itse olen. Samalla rauhoitat hermostoasi ja lasket kierroksiasi.

 • Hengitä rauhallisesti nenän kautta sisään neljään laskien
 • Pidätä hengitystä neljä sekunttia ja rentouta lihakset samalla
 • Hengitä ulos joko nenän tai suun kautta laskien samalla neljään
 • Pidätä uudelleen hengitystä neljän sekunnin ajan

Elinvoimaa ravinnosta

Riittävä ravintoaineiden saanti on ehdottomasti aina yksi tärkeimmistä jaksamisen kulmakivistä. Ilman ravintoaineita ei elimistöllä ole mahdollisuutta toimia optimaalisesti. Alla jälleen listamaisesti lueteltuna vinkkejä, joiden avulla voi lisätä omaa energisyyttäsi ja samalla tukea myös immuniteettiasi.

 • Omia energiatasojaan kannattaa saa pidettyä parhaiten yllä rajoittamalla hiilihydraattien saantia aamulla/päivällä (tästä tulossa oma postauksensa) Kun vältät verensokerin vuoristorataan joutumista voit paremmin!
 • Illalla voit nauttia hieman vapaammin hiilihydraatteja, esim. palan täysjyväleipää.
 • Vältä viimeiseen asti lisättyä sokeria, jota stressaantunut mieli niin halajaa. Sen sijaan nauti hedelmiä ja marjoja, joista saat samalla vitamiineja ja antioksidantteja hyvinvointisi tueksi.
 • Myös salaatteja, kasviksia – kaikkea värikästä – kannattaa kasata lautaselle kaikilla aterioilla.
 • Vältä valmisruokia ja kaikkia prosessoituja valmisteita.

Vinkki! Syö illalla tryptofaania sisältäviä ruoka-aineita kuten banaani, kana, kananmuna, pähkinät, siemenet, avokado. Tryptofaani toimii serotoniinin (mielihyvähormoni) ja melatoniinin lähtöaineena!

Myös tumma suklaa (n. 85%) nostaa serotoniinitasoja – vaihda Fazerin sininen siis laadukkaaseen tummaan suklaaseen ja unohda omantunnon tuskat

Ravintolisät jaksamisen tueksi

 • D-vitamiini – vaikuttaa myös mm. melatoniinin tuotantoon ja kortisolin alentamiseen
 • Magnesium esimerkiksi sitraattina, 400 mg annos iltaisin
 • Sinkki 15-20 mg /vrk
 • Antioksidanteista C-vitamiini laadukkaana pitkävaikutteisena valmisteena 500-2000 mg vuorokaudessa useampaan annoksen jaettuna, lisäksi kurkumiini tai alfalipoiinihappo ovat hyviä antioksidantteja kuuriluontoiseen käyttöön
 • Jokin adaptogeeni
 • Muista, että jopa 80 % elimistön puolustusjärjestelmän soluista sijaitsee suolistossa – ravinto + palaudu + laadukas probiootti.

Adaptogeenilla tarkoitetaan ainetta, joka lisää elimistön kykyä sopeutua sisältä ja ja ulkoa tulevaan stressiin. Tämä tapahtuu vahvistamalla immuunijärjestelmää, hermostoa ja umpieritysjärjestelmää.

Hyvän adaptogeenin kriteerinä pidän riittävän korkeaa laatutasoa. Monet adaptogeenit ovat käytännössä yrttivalmisteita, jolloin huonolaatuista valmistetta käyttävä saattaa altistaa itseään esimerkiksi raskasmetalleille.

Teenpä joskus ihan oman postauksen näistä, mutta nostan tässä esille omalla kokemuksellani riittävän laadukkaaksi ja toimivaksi valmisteeksi KSM-66. Siinä vaikuttavana aineena ashwagandha eli rohtokoiso.

Lisäksi muistutan, että allergiakausi on kovastikin alkanut ja lepän siitepölyä on jo paljon ilmassa. Kärsitkö allergisista oireista kuten vuotavasta nenästä, silmien kutinasta ja punoituksesta?

Antihistamiini auttaa, mutta allergioiden selvittelyyn kannattaa varata aika yksilölliseen FLT Ravintovalmennukseen. Allergioiden taustalla voi nimittäin olla asioita, joile pystytään mm. ravitsemuksen kautta tuomaan apua huomattavasti.

P.S. Löydät minut FB:stä / instasta nimellä: Voimahyvinvointi

Näillä vinkeillä kohti kesää

– Eeva