Pääsiäisen menu

Jos vielä mietit mitä pääsiäisenä pöytään tekisit niin tässä muutama helppo reseptivinkki! Helppo lihapata valmistuu uunissa kuin itsestään, eikä porkkanakakun valmistaminen vaadi kuin ainesten sekoittamisen kulhossa. Sinulle jää aikaa muuhun.

Lihapata – M, GL (Veg)

10-12 annosta

500-700 g naudan- tai lampaanpaisti
(1-2  l metsäsieniä kuten kanttarelli tai suppilovahvero)
6 porkkana
1-2 palsternakka
1-2 lanttu
15 cm purjo
1,5 dl maustamaton kombuchaa
TAI 3 rkl laadukas omenaviinietikka
2 tl suola
1 rkl kookossokeri
15 mustapippuri
reilu loraus oliiviöljyä
2 l vettä

Tee näin: Pieni liha sopiviksi paloiksi. Kypsennä lihoja muutamassa erässä pannulla, kunnes saat niihin kauniin pinnan. Laita uunipataan.
Kuori ja pilko vihannekset ja lisää pataan.

Huom! Jos korvaat lihan sienillä, pyörittele niitäkin hetki pannulla ennen pataan lisäämistä. Itse käytin padassa naudanlihaa ja suppilovahveroita. Kumpaakin kun löytyy omista varoista. Sienet antavat ihanaa makua lihalle.

Mausta ja lisää vesi, oliiviöljy sekä kombucha/etikka – hapan neste auttaa lihaa mureutumaan!

Paista uunin alatasolla 175 C noin 2 h tai kunnes liha ja juurekset ovat täysin kypsiä. Huolehdi, että padassa on riittävästi nestettä. Koristele annos persiljalla ja tarjoile salaatin kera.

Mehevä porkkanakakku GL (M)

8-10 annosta

1 dl kookoshiutaleita
1,5 dl mantelirouhe
1 dl hirssihiutale
1 dl täysjyväriisijauho
1 tl sooda
2 tl ceylon kaneli
1 tl leivinjauhe
0,75 dl kookossokeri
100 g luomu voi
4 dl hieno porkkanaraaste
2 kananmuna
1 prk ananasmurska

Kuorrute:
100 g luomu maustamaton tuorejuusto
100 g luomu turkkilainen jogurtti
n. 5 stevia tippaa
puolikkaan limen mehu

Koristeluun mantelirouhetta

Tee näin: Sekoita kuivat aineet kulhossa. Sekoita joukkoon sulatettu voi, porkkanaraaste, munat ja ananasmurska, josta on valutettu mehu pois. Kaada taikina joko 1,2 l kakkuvuokaan tai n. 25 cm halk. piirakkavuokaan.

Paista 175 C n. 20-35 min uunin alatasolla, paistoaikaan vaikuttaa leipomuksen korkeus. Seuraa kakun pintaa – voit myös seurata esim tulitikulla kakun kypsymistä.

Valmista kuorrute sekoittamalla hyvin ainekset keskenään. Maista ja lisää tarvittessa makeutta. Levitä jäähtyneen kakun päälle ja koristele mantelirouheella. Maku jopa paranee jääkaapissa seuraavaan päivään.

P.s. Kakku maistuu hyvin myös ilman kuorrutetta! Voi on mahdollista korvata kookosöljyllä jolloin saat kakusta maidottoman.

Porkkanakakku on myös lasten herkkua eikä näppejä pysty pitämään kakusta irti edes kuvauksen ajan.